ISI İSTASYONU NEDİR?
Isı istasyonu, merkezi sistemleısıtılan binalarda her daireye ayrı olarak monte edilen, kullanım sıcak suyunu ani ısıtma prensibiyle çok hızlı bir şekilde ısıtan ve ısıtma sisteminin kontrolünü sağlayan çok işlevli bir cihazdır. Daire ısı istasyonu, merkezi ısıtma sisteminde bir arayüz olarak işlev görüp o dairenin enerji merkezi haline gelir. Isı istasyonu enerji üretimi yapmaz; merkezi ısı kaynağından gelen enerjiyi daireye iletir.
Isı istasyonu sisteminin avantajları nelerdir?
• Yatırım maliyetlerinin azaltılması;
Boylerli sistemler kullanıldığı durumlarda ısıtma hattı gidiş-dönüşü, sıcak su hattı gidiş-dönüşü ve soğuk su hattı olmak üzere toplam 5 kolona ihtiyaç vardır. Isı İstasyonu kullanıldığı durumlarda sadece kazan gidiş-dönüş hattına ve soğuk su hattına ihtiyaç bulunur. Bu sayede fazladan 2 hat çekmenin hem boru hem de işçilik anlamında yatırım maliyetleri ortadan kalkmış olur.Kullanım sıcak suyu, ısı istasyonunda hazırlandığı için; Boyler, boyler sıcak su sirkülasyon pompası, pompa panosu, boyler kalorimetreleri, sıcak su sayaçları, ekstra boru ve fittingsler gibi ekipmanlara gerek kalmaz.
• Gelecekteki işletme giderlerinin düşürülmesi
• Bakım giderlerinin minimize edilmesi
Isı istasyonlarında paslanmaya ve kireçlenmeye karşı dayanıklı, bakır lehimli AISI 316 kalite paslanmaz çelik malzemeden, uluslararası normlara uygun olarak üretilmiş plakalı ısı eşanjörleri kullanılır.İstasyon üzerindeki tüm borular AISI 316 kalite paslanmaz çelikten ve diğer tüm montaj ekipmanları MS58 pirinç ve AISI 316 kalite paslanmaz malzemeden üretildiği için korozyona karşı yüksek dayanım sağlar.
• Isıtma kalitesinin artırılması
• Kullanım sıcak suyu sağlanmasının iyileştirilmesi
Dairelerde sıcak su ihtiyacı, plakalı ısı eşanjörü vasıtasıyla bekleme süresine ihtiyaç duymadan karşılanır. Isı istasyonlarında kullanım suyu sıcaklığı istenilen sıcaklığa ayarlanabilir. Debi değişimlerinden bağımsız olarak sabit kullanım suyu sıcaklığını garanti eder. Kullanım sıcak suyu depolaması olmayıp, ihtiyaç anında hazırlandığı için “Lejyonella” riski ortadan kalkar.
• Dairenin kullanım sıcak suyu ve ısıtma enerjisiyle beslenmesinin kontrol olanaklarının artırılması
Her dairede bulunan ısı istasyonu, bireysel ısıtma ve sıcak su kullanımını kontrol etme olanağı sağlar, böylece kişisel konfor artar.
Hidrolik Oransal Kontrolör
Dışarıdan herhangi bir yardımcı güce ihtiyaç duymadan hidrolik olarak çalışır ve kullanım sıcak suyu tüketimine bağlı olarak oransal debi kontrolü yapar.
Tam kapasite sıcak su kullanımı olana kadar daire ısıtma hattını kapatmaz, yüksek kullanım anında daire ısıtmasını durdurarak enerjinin tamamının eşanjörde kullanılabilmesine olanak sağlar.
Kullanım sıcak suyu tüketimi bittiği anda eşanjöre debi girişini keserek enerji israfını önler.
Termostatik Kontrol Vanası
Termostatik kontrolör vanası dış enerjiye ihtiyaç duymadan görev yapan oransal kontrol özellikli bir armatürdür.
Daireye giden sıcak suyu kontrol ettiğinden dolayı seçimi ısı istasyonun doğru çalışması için oldukça önem arz eder
Oransal kontrollü vanalar ayarlanan sıcaklığa göre genleşerek vana milini kısma veya açma özelliğine sahiptir.
Fark Basınç Kontrol Vanaları
Fark basınç kontrol vanasının görevi, monte edildiği hattaki basınç farkını sabit tutmaktır.
Vananın ayarlanabilen direnci üzerinden maksimum debisi ayarlanabilir. Aksi taktirde düşük dirençli hatlar aşırı beslenecek, bunun sonucunda yüksek dirençli hatlar ise gerektiği kadar beslenemeyecektir.
Fark basınç kontrol vanası ısı istasyonunda sıcak su hazırlama esnasında oluşan basınç kaybına göre ayarlanır.
Eşanjörler
Isı eşanjörleri, içlerinde ısı enerjisinin bir kütleden diğer bir kütleye iletildiği cihazlardır.
Plakalı eşanjörler, akışkanlar için farklı geçiş yolları (kanallar) oluşturmak üzere yerleştirilen plakalar içerir.
Isı transferi plaka duvarlarından gerçekleşir. Plakalar seri olarak bağlanan birden çok kanal içerir ve bir çerçeveye yerleştirerek birbirine bağlanır.
Dikdörtgen biçimli plakalar her bir köşede bir açıklık veya kapıya sahiptir. Plakalar toplandığında sızdırmaz bir yapı oluşturarak akışkanın kapılardan geçeceği bir ısı transfer ortamı ortaya çıkartır.